prof. dr. sc. Boris Brkljačić predsjednik Europskog društva radiologa

Poštovane članice i članovi Hrvatskog društva radiologa,

Veliko priznanje profesoru Borisu Brkljačiću dodijeljeno je u nedjelju, 3. ožujka na ECR 2019. proglašenjem početka njegova jednogodišnjeg mandata kao predsjednika Europskog radiološkog društva.

Gotovo nestvarno zvuči da je predsjednikom društva s članstvom koje je ove godine prešlo 100.000 postao radiolog iz jedne od najmanjih članica koja ima tek oko 300 aktivnih članova.

Štoviše, nikad niti jedan predstavnik istočne Europe, odnosno niti jedan Slaven nije bio izabran na tu časnu dužnost. Koji elementi grade takav uspjeh: ustrajnost, fokusiranost, sposobnost, odlučnost, spremnost na žrtvu zbog viših ciljeva. Važno je pritom ne zaboraviti na pripadnost jednom malom narodu koji često zaboravlja kakav je privilegij biti prepoznat zahvaljujući obilježjima vlastite državnosti svugdje u svijetu. To su osobine koje u našoj domovini toliko nedostaju, ma što (ne)objavili mediji – nerijetko glavni zagovaratelji negacije svega nabrojenog. Upravo zato je važno da iz naših redova imamo predsjednika ESR-a, ugledne znanstvene i profesionalne institucije koja čvrsto stoji iza struke koju smo odabrali i značajno ulaže u edukaciju. Osim stručnih, znanstvenih i nastavnih kompetencija, Boris ima sposobnost vođenja i stvaranja novih vrijednosti, zbog čega ne sumnjam da će dati svoj osobni pečat toj prestižnoj organizaciji. Na mladim radiolozima je da prepoznaju put uspjeha koji vodi kroz edukaciju u najboljim svjetskim centrima i provedbu onoga što smo naučili u vlastitoj domovini. To je teži put koji odabiru oni najhrabriji, oni koji su se spremni suočiti s ozbiljnim izazovima hrvatske stvarnosti. Naša struka doživjela je nevjerojatnu renesansu zadnjih desetljeća i postala stožernom kliničkom disciplinom, bez obzira na povremene pokušaje omalovažavanja, toliko tipične za toksični dio hrvatskog društva. Na nama je da je razvijamo na najvišoj razini jer najvažnije preduvjete imamo, a Predsjednik ESR-a će zasigurno pomoći na tom putu.

 

U ime Hrvatskog društva radiologa velike čestitke profesoru Borisu Brkljačiću. Bravo Boris!

 

Prof.dr.sc. Damir Miletić, dr.med.

Predsjednik Hrvatskog društva radiologa

 

Dosadašnji predsjednik ESR Lorenzo E. Derchi predaje obilježje predsjednika Borisu Brkljačiću

 

 

 

 

OBJAVLJENO: 06/03/2019