Međunarodni dan radiologije – IDoR 2018

Poštovani kolege,

Pozivamo vas na obilježavanje Međunarodnog dana radiologije čija je ovogodišnja tema “Slikovne metode u kardiologiji” u velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, Šubićeva 9 u ponedjeljak, 5. studenog 2018. godine u 18 sati organizaciji Sekcije za radiologiju srca Hrvatskog društva radiologa

 

Teme i autori predavanja su:

 

 • Međunarodni dan radiologije (International Day of Radiology)
  Maja Hrabak Paar, KBC Zagreb
 • Zašto kardiologu treba CT i MR srca?
  Ivo Planinc, KBC Zagreb
 • Što možemo saznati CT-om srca?
  Iva Žuža, KBC Rijeka
 • Čemu služi MR srca?
  Slavica Kovačić, KBC Rijeka

 

Nakon predavanja bit će organiziran prigodni domjenak u Caffé klubu Hrvatskog liječničkog zbora u organizaciji tvrtke GE Healthcare.

Ovdje možete pogledati službeni poziv.

 

ESR objava za medije:

Međunarodni dan radiologije 2018 s temom oslikavanja srca

Ponedjeljak, 17. rujna 2018. (ESR, Beč)

 

Međunarodni dan radiologije (International Day of Radiology, IDoR) proslavit će se po sedmi put 8. studenog, ove godine s temom oslikavanja srca. Oslikavanje srca područje je radiologije koje se vro brzo razvija i ima veliku ulogu u dijagnostici i zbrinjavanju kardioloških bolesnika diljem svijeta. Za izvođenje i nadzor pretraga zaduženi su kardijalni radiolozi koristeći tehnologiju poput kompjutorizirane tomografije (CT) i magnetne rezonancije (MR). Kardijalni radiolozi interpretiraju dobivene snimke kako bi postavili dijagnozu i pratili širok raspon bolesti srca.

 

IdoR-om 2018. želimo naglasiti rastuću i važnu ulogu radiologa u zbrinjavanju kardioloških bolesnika jer oni doprinose dijagnostici, pripremi bolesnika za zahvate i praćenju bolesnika s različitim bolestima srca, od koronarne bolesti do bolesti srčanih zalistaka i problema u veličini i obliku srca. Kako bi se prikazao značaj oslikavanja srca u različitim dijelovima svijeta i njegovo mjesto u suvremenom zdravstvu, Europsko društvo radiologa intervjuiralo je brojne eksperte diljem Europe, Latinske Amerike i Azije, te pojedince iz Kanade, Južnoafričke Republike i Egipta. IDoR 2018 poster može se preuzeti na mrežnoj stranici IdoR-a; ove godine dostupan je na 30 razičitih jezika, uključujući islandski i nepalski.

 

Trenutno je u izradi i publikacija vezana uz ovogodišnju temu IdoR-a, a knjige ranijih godina o hitnoj radiologiji, radiologiji dojke, pedijatrijskoj radiologiji, neuroradiologiji i torakalnoj radiologiji i nadalje su dostupne za preuzimanje na IdoRovoj mrežnoj stranici. Kao i prošlih godina više od 160 radioloških stručnih društava iz različitih dijelova svijeta sudjelovat će u obilježavanju Međunarodnog dana radiologije kroz javna predavanja, otvorene dane radioloških odjela, konferencije i priopćenja za medije.

 

Međunarodni dan radiologije uveden je 2012. godine zajedničkom inicijativom europskih i američkih radioloških društava (European Society of Radiology, Radiological Society of North America, American College of Radiology). Obilježava se svake godine s ciljem širenja svijesti o značaju doprinosa radiologije u sigurnom zbrinjavanju bolesnika, kao i boljeg razumijevanja velike uloge radiologa u zdravstvenom sustavu.

 

8. studeni, datum kada je Wilhelm Conrad Röntgen otkrio rendgenske zrake 1895. godine, odabran je kao dan akcije i svijesti. Organizatori se nadaju da će se osvjestiti svijet o izazovnim medicinskim, znanstvenim, a čak i umjetničkim mogućnostima medicinskog oslikavanja, važnosti uloge radiologa kao dijelu zdravstvenog tima u nebrojenim  medicinskim situacijama, te visokim edukacijskim i profesionalnim standardima koje moraju zadovoljiti sve osobe uključene u proces oslikavanja. Kako biste bili upoznati s posljednjim objavama vezanim uz Međunarodni dan radiologije, posjetite IDoRovu Facebook stranicu ili mrežnu stranicu idor2018.com.

 

Ovdje možete pročitati interview s predsjednicom Sekcije za radiologiju srca Hrvatskog društva radiologa Majom Hrabak-Paar.

Službeni poster za Međunarodni dan radiologije na hrvatskom možete skinuti ovdje.

OBJAVLJENO: 09/10/2018