Međunarodni dan radiologije – IDoR 2016

Na današnji dan Wilhelm Conrad Röntgen otkrio je X zrake, koje po njemu u nas zovu i rendgensnke zrake. Na inicijativu Europskog društva radiologa (ESR), Radiološkog društva Sjeverne Amerike (RSNA) i Američkog radiološkog društva (ACR) ovaj dan obilježava se kao Međunarodni dan radiologije (International Day of Radiology – IDoR).

 

Ove godine glavna tema Međunarodnog dana radiologije je dijagnostika bolesti dojki, a odabrana je kako bi se naglasilo koliko je vađna uloga radiologije u otkrivanju, dijagnozi i liječenju bolesti dojki. S tim na umu organizatori ove godine surađuju s Europskim društvom za dijagnostiku dojke (EUSOBI) i Društva za dijagnostiku dojke (SBI).

5. Međunarodni dan radiologije i 4. međunarodni dan medicinske fizike  je u Rijeci obilježen javnom tribinom koja je održana u Gradskoj vijećnici u Rijeci. Predavači su bili specijalisti radiologije, radiološki tehnolog i medicinski fizičari.

Dan uoči, o istoj temi se pisalo u Novom listu, a u četvrtak je na Radio Rijeci tjedna emisija Zdravljak 10.11. bila posvećena radiologiji te se može poslušati na slijedećem linku: http://radio.hrt.hr/ep/zdravljak-radiologija-bolesti-dojke/183877/

Na međunarodni dan radiologije održano je predavanje studentima Medicine o Bolesti dojke i ulozi radiologije u dijagnosticiranju, praćenju i liječenju karcinoma dojke. Povodom tog dana tiskane su brošure – informativni letci za pacijentice o mamografiji, izdane od KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Rijeci

Više informacija možete pronaći na stranicama Europskog društva radiologa.

 

OBJAVLJENO: 08/11/2016