IDoR 2015 – Međunarodni dan radiologije

IDOR_2015_Webbanner_280x100px

 

I ove godine 8. studenog Hrvatsko društvo radiologa, u sklopu Europskog društvo radiologije (ESR), zajedno s Radiološkim društvom Sjeverne Amerike (RSNA) i Američkim društvom radiologa (ACR) obilježit će četvrti Međunarodni dan radiologije (International Day of Radiology – IDoR), skupa s mnogim radiološkim društvima svijeta.

 

Medicinska radiologija je jedna od grana medicine koja se najviše razvija, u vidu tehnološkog i biološkog razvoja. Konvencionalna radiografija, MR snimanja, ultrazvuk i brojne druge medicinske metode oslikavanja su mnogima poznate, ali pravi smisao i vrijednost ovih procedura nije sasvim jasna široj javnosti. Stoga smo izabrali 8. studenog – dan kada je Wilhelm Condrad Röntgen otkrio rentgenske ili X zrake davne 1895. godine – za dan djelovanja i razjašnjivanja naše struke. Nadamo se da ćemo ukazati svijetu na zapanjujuće medicinske, znanstvene, pa čak i umjetničke mogućnosti medicinskog oslikavanja, suštinske uloge radiologa u zdranstvenom timu i visokih edukacijskih i profesionalnih mjerila koje zahtjevamo od osoblja u radiološkim jedinicama.

 

Za glavnu temu ovogodišnjeg Međunarodnog dana radiologije izabrano je pedijatrisko oslikavanje, kako bi naglasili značajnu ulogu koju radiologija danas igra u otkrivanju, dijagnostici i liječenju širokog spektra bolesti koje pogađaju djecu, te posebne okolnosti koji naši mali pacijenti zahtjevaju. Kako bi to ostvarili organizatori ove godine surađuju s Europskim društvom pedijatrijske radiologije (ESPR), Društvom pedijatrijske radiologije (SPR) i Svjetskim udruženjem za dječje oslikavanje (WFPI).

 

Podržite IDoR 2015 na Thunderclapu – kliknite ovdje!

 

Događanja u Hrvatskoj povodom IDoR 2015.

 

Povodom ovog dana bit će organizirana predavanja  u dvorani za udaljena predavanja Medicinskog fakulteta, Sveučilišta “J.J. Strossmayer” u Osijeku u ponedjeljak 9. studenog 2015. godine u 13 sati.

 

Teme predavanja i autori su:

  1. Pedijatrijska radiologija – jučer i danas (Kristina Milanović)
  2. Zaštita od zračenja u pedijatrijskoj radiologija (Lora Franz)
  3. MR dječjeg mozga – može li bolje? (Siniša Pešić)

 

 

Ovdje možete pogledati emisiju Društvena mreža gdje su gostovali prof.dr.sc. Boris Brkljačić i prof.dr.sc. Goran Roić s temom Međunarodnog dana radiologije prikazanu 2. studenog 2015. na HRT1.

 

Ovdje možete pročitati interview Europskog društva radiologa s našim vodećim pedijatrijskim radiologom, profesorom Goranom Roićem  povodom Međunarodnog dana radiologije.

Interview with prof. Goran Roić regarding IDoR 2015. is available here.

 

Ovdje možete pogledati regionalni dnevnik od 9.11 s prilogom iz Čakovca povodom IDoR 2015 (od 15’37” do 19’49”)

 

Promocijski materijal IDoR 2015

Hrvatski:

IDOR 2015 poster na hrvatskom za print A3 format (297 x 420 mm) možete skinuti ovdje.

IDOR 2015 poster na hrvatskom za print A1 format (594 x 840 mm) možete skinuti ovdje.

Engleski:

Promocijski materijal  možete skinuti ovdje.

IDOR 2015 poster na engleskom u visokoj razlučivosti možete skinuti ovdje.

 

 

Za više informacija o IDoRu posjetite službene stranice Europskog društva radiologa.

For text in English please refer to ESR web site.

 

 

OBJAVLJENO: 26/10/2015