COVID 19: Postupnik za oblačenje i svlačenje zaštitne odjeće kod radiografije mobilnim uređajem i MSCT dijagnostike

 

Postupnik za oblačenje i svlačenje zaštitne odjeće kod radiografije mobilnim uređajem i MSCT dijagnostike bolesnika s COVID-19 infekcijom Zavod za radiologiju i ultrazvuk Kllinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”

 

  1. Radiografija

 

Radiografsko snimanje vrši se mobilnim rendgenskim uređajem, na bolničkim odjelima ili jedinicama za intenzivno liječenje, u prostoru izolacije bolesnika, s adekvatnim prostorom za ventilaciju djelatnika i uređaja nakon uporabe.

 

Radiološki tehnolozi prije početka snimanja u prostoru pripremljenom u tu svrhu oblače meditect hlače, jednokratnu pamučnu majicu, kapuljaču, zaštitni ogrtač viralbarrier i navlake za cipele viral, zaštitne polikarbonatne naočale, zaštitnu respirator masku FFP3 i dvostruke nitrilne rukavice, od kojih su donje duljine do lakta te vizir.

 

Kazeta za snimanje koja se polaže ispod leđa bolesnika zaštićuje se transparentnom polivinilskom folijom za jednokratnu upotrebu. Nakon snimanja kazeta s folijom se odlaže u posebni dio mobilnog uređaja koji inače služi za odlaganje kazeta, a svi dijelovi mobilnog rendgenskog uređaja koji se dodiruju rukama (komandna ploča, ručke za pokretanje uređaja, svjetlosni ciljnik) pri snimanju prebrišu se dezinfekcijskim sredstvom „incidin foam“ za brisanje površina.

 

Kazeta se vadi iz folije u pretprostoru na za to posebno određenom mjestu, prije svlačenja zaštitne odjeće. Nakon bacanja folije u kontejner za infektivni otpad na kojem stoji oznaka BIOHAZARD, radiološki tehnolog skida zaštitnu odjeću prema propozicijama navedenim u dokumentu Zaštitna oprema-oblačenje i skidanje od 12.02.2020. i provodi higijenske mjere u za to priređenom prostoru iza čega se vraća u prostorije odjela za radiologiju. Higijenske mjere obuhvaćaju obavezno pranje ruku tekućim sapunom „aniosafe savon doux“ i dezifenkciju tekućim dezinfekcijskim sredstvom „softaman acute“.

 

  1. MSCT dijagnostika

 

U slučaju potrebe za MSCT-om, prethodno najavljen pacijent će biti dopraćen zdravstvenim djelatnikom (liječnikom i medicinskom sestrom) s odgovarajućeg odjela, u odgovarajućoj zaštitnoj odjeći, s postavljenim venskim putem. U koliko se radi o pacijentu s JIL-a, biti će dopraćen od liječnika subspecijaliste intenzivne medicine.

 

Sestrinska služba će osloboditi put od odjela do MSCT, da ostali pacijenti ne bi bili na navedenom putu.

Čekaona će biti potpuno prazna.

 

Radiološki tehnolozi i po potrebi radiolozi koji su u radnom vremenu taj dan raspoređeni na MSCT dijagnostiku, a u pripravnosti pozvani po prethodnom planu i rasporedu pripravnosti, oblače meditect hlače, jednokratnu pamučnu majicu, zaštitni ogrtač viralbarrier, kapuljaču i navlake za cipele viral, zaštitne polikarbonatne naočale, zaštitnu respirator masku FFP3 i dvostruke nitrilne rukavice do lakta te vizir.

 

Skidanje vlastite odjeće i oblačenje zaštitne odjeće vrši se u prostoriji  s naznakom „čisto“.

Jedan radiološki tehnolog u zaštitnoj odjeći ulazi u snimaonu i priprema pacijenta.

Nakon pripreme pacijenta i neposredno prije snimanja taj radiološki tehnolog napušta prostoriju MSCT-a i odlazi u hodnik te za sobom zatvara dvoja zaštitna vrata prema uređaju, zbog zaštite od zračenja.

 

Nakon prestanka zračenja taj se tehnolog vraća u prostor s pacijentom i nakon skidanja pacijenta sa stola MSCT-a sve dijelove MSCT uređaja koji su došli u kontakt s pacijentom prebriše dezinfekcijskim sredstvom „incidin foam“ za brisanje površina. Podovi se prebrišu surfanios premium dezinfekcijskim sredstvom.

 

Drugi tehnolog, po potrebi radiolog i liječnik infektolog ili anesteziolog u pratnji bolesnika odjeveni u zaštitnu odjeću ulaze isključivo u upravljački prostor MSCT uređaja s neprekidno zatvorenim vratima prema čekaoni i prema prostoriji MSCT-a.

Nakon pregleda, sve prostorije MSCT-a: prostor snimaone u kojem se nalazi MSCT uređaj, komandni prostor, kabina za pacijente i čekaona se otvaraju i ventiliraju 20 minuta. Također OBA radiološka tehnologa i radiolog se u zaštitnoj odjeći ventiliraju 20 minuta.

 

Nakon toga odlaze na posebno pripremljeno mjesto gdje se skida zaštitna odjeća uz prethodno obavještavanje sestrinske službe za oslobađanje puta, kako ne bi došli u kontakt s pacijentima. Oblače svoju odjeću i provode higijenske mjere: obavezno pranje ruku tekućim sapunom„aniosafe savon doux“ i dezifenkciju tekućim dezinfekcijskim sredstvom „softaman acute“.

 

Sav materijal koji se koristio za čišćenje odlaže se u specijalne kontejnere za odlaganje infektivnog otpada s naznakom BIOHAZARD.

Ukupno, nakon samog pregleda sve prostorije MSCT-a se ventiliraju jedan sat prije dolaska novog pacijenta.

Radiolog se OBAVEZNO oblači u zaštitnu odjeću i ulazi u prostor MSCT-a u svakom slučaju u kojem postoji jasna indikacija ili pretpostavka za primjenu i.v. kontrastnog sredstva.

 

Ukoliko je poznato da i.v. kontrastno sredstvo neće biti primjenjeno, a pacijent ima pratnju specijaliste infektologije koji tijekom snimanja monitorira zdravstveno stanje pacijenta, za svaki pojedinačni slučaj radiolog u dogovoru s infektologom donosi odluku hoće li oblačiti zaštitnu odjeću i ulaziti u prostor MSCT-a.

 

Ovdje možete pogledati slikovne upute.

 

Zavod za radiologiju i ultrazvuk

Klinika za infektivne bolesti

„Dr Fran Mihaljević“

Mirogojska cesta 8, Zagreb

U Zagrebu, 18.03.2020.

OBJAVLJENO: 19/03/2020