6. Međunarodni dan radiologije

Sretan Vam Međunarodni dan radiologije!


Međunarodni dan radiologije počeo se obilježavati 2012. godine kao zajednička inicijativa Europskog društva radiologa (ESR), Radiološkog društva Sjeverne Amerike (RSNA) i Američkog društva radiologije (ACR). To je godišnje događanje s ciljem ukazivanja pažnje na vrijednost radiologije u kvalitetnoj skrbi bolesnika, te poboljšanja shvaćanja uloge radiologa u zdravstvenoj skrbi. Ovaj dan je izabran jer je Wilhelm Conrad Röntgen 8. studenog 1895. godine otkrio x zrake, koje nazivamo i rendgenskim zrakama.

Glavna tema Međunarodnog dana radiologije ove godine hitna je radiologija s namjerom naglašavanja bitne uloge radiologa u hitnom prijemu bolesnika, a u svrhu poboljšanja kvalitete skrbi i liječenja pacijenata.

Ovdje možete pročitati interview predsjednika Hrvatskog društva radiologa povodom 6. Međunarodnog dana radiologije.

 

Povodom Međunarodnog dana radiologije zabilježene su sljedeće aktivnosti u Hrvatskoj:

 

KOPRIVNICA

Održano je nekoliko predavanja na temu kontrastnog ultrazvuk, hitne radiologije, mehaničkoj trombektomiji i dijagnostici torakalnih organa.

 

OSIJEK

Emisije i tekstovi posvećeni Međunarodnom danu radiologije:

  • Radio Osijek (http://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/meunarodni-dan-radiologije-urgentna-radiologija/157471/)
  • Glas Slavonije (http://www.glas-slavonije.hr/347694/1/Ove-godine-tema-urgentna-radiologija)
  • Studentski radio – Emisija “Promenada”

 

RIJEKA

Objavljen je novinski članak, prikazani su posteri povodom IDoRa postere u bolnici i na fakultetu, a na radiju je emitirana emisija uživo s uključivanjem slušatelja.

SPLIT

Predavanje povodom Međunarodnog dana radiologije održano na Zavodu za intervencijsku i dijagnostičku radiologiju KBC Split. Ugošćeni su studenti medicine okupljene u sekciji NeuroSplit Volontiranje i organiziran im je obilazak Zavoda.

Članak u Slobodnoj dalmaciji (http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/516016/splitska-bolnica-dobiva-novi-ureaj-za-rano-otkrivanje-raka-dojke-bolesti-od-koje-u-hrvatskoj-godisnje-umre-900-zena)

ZAGREB

KB Dubrava

Kao početak obilježavanja ovogodišnjeg dana radiologije održan je jutarnji sastanak posvećen hitnim stanjima iz perspektive radiologije uz konkretne podatke iz hitne služne KB Dubrava i analizom unutar 10 godina gdje s uocava trostruko povecanje zahtjeva za ultrazvuk i CT u navedenom periodu.

Kao jedno od događanja u sklopu međunarodnog dana radiologije organizirali smo interdisciplinarne radionice koncipirane na način da su radiolozi educirali liječnike specijalizante hitne medicine i drugih specijalizacija, pa i radiologije, s osvrtom na postavljanje indikacije za pojedine pretrage te osnove interpretacije radioloških nalaza. Cilj edukacija je smanjiti i optimizirati količinu izvedenih pretraga te omogućiti specijalizantima neradioloških struka usvajanje osnovnih znanja iz hitnih radioloških pretraga, kako bi se još kvalitetnije organizirala hitna službe i povećala njena efikasnost i naglasila uloga radiologa u hitnoj sluzbi.

Isprintani su plakati i prevedeni na hrvatski jezik te izvjeseni na vidljiva mjesta i pacijentima se uz nalaz objasnjavala uloga radiologa, posebice pacijentima iz hitne sluzbe. 

Uoci  dana radiologije organiziran je posjet Odjelu za radiologiju u Čakovcu i održana kratka edukacija o kontrastnom ultrazvuku  (CEUS) nakon koje je uslijedila diskusija o istom, a posto su kolege obiljezile dan radiologije prigodnim plakatima nastavila se diskusija u vaznosti radiologa  hitnoj sluzbi i razmjena iskustava.

 

Više informacija na službenim stranicama IDoR

OBJAVLJENO: 08/11/2017