MLADI RADIOLOZI

Sekcija mladih radiologa Hrvatskog društva radiologa osnovana je 30. listopada 1993. godine na inicijativu prof.dr.sc. Nade Bešenski okupljanjem tridesetak specijalizanata radiologije i mladih radiologa u predavaonici Kliničkog zavoda za dijagostičku i intervencijsku radiologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Okupljanju je prisustvovao i prof.dr.sc. Slavko Šimunić, tadašnji predsjednik Hrvatskog društva radiologa, a za prvu predsjednicu izabrana je dr. Franka Jelavić-Kojić. Osnivanje Sekcije mladih radiologa HDR-a potaknuto je osnivanjem Junior Radiologists Forum (JRF) koji od 1991. godine djeluje u okviru Europskog radiološkog društva (European Society of Radiology). Već u rujnu 1993. godine 13 mladih radiologa iz Hrvatske sudjelovalo je na događanjima u okviru prve generalne skupštine JRF-a u Beču. Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koja se odazvala inicijativi i započela formiranje stručnog udruženja specijalizanata radiologije.

 

Sekcija mladih radiologa jedna je od četiri sekcije Hrvatskog radiološkog društva. Na čelu sekcije su predsjednik, potpredsjednik i upravni odbor koji čine tri dodatna člana koji se biraju tajnim glasovanjem. Trenutni članovi upravnog odbora su dr. Vana Bulić, dr. Luka Novosel i dr. Danilo Gardijan. Predsjednik Sekcije mladih radiologa ujedno je i hrvatski nacionalni predstavnik u RTF-u (Radiology Trainees Forum).

 

Dosadašnji predsjednici / potpredsjednici Sekcije mladih radiologa:

  • 1993.-1997.    Franka Jelavić-Kojić
  • 1997.-2001.    Dag Pavić / Igor Borić, Zoran Rumboldt
  • 2001.-2003.    Tatjana Cicvara Pećina / Dražen Lovrić
  • 2003.-2006.   Nikola Gotovac / Ante Marušić
  • 2006.-2008.    Maja Hrabak / Mirta Zekan
  • 2008.-2013.    Ana Šverko / Ronald Antulov
  • 2013.-sada      Dubravko Bajramović / Morana Brkljačić

 

Članovi Sekcije mladih radiologa moraju biti članovi Hrvatskog društva radiologa koji redovito obnavljaju svoje članstvo u HDR-u. Ukoliko želite postati član sekcije, svoje osobne podatke (ime, prezime, naziv ustanove za koju obavljate specijalizaciju, e-mail adresa) možete dostaviti na adresu: dubravko.bajramovic@kbc-zagreb.hr. Preko naše mailing liste redovito ćemo Vas obaviještavati o svim našim aktivnostima.

 

Sekcija mladih radiologa okuplja specijalizante radiologije i mlade specijaliste radiologije s ciljem kontinuirane stručne edukacije te bolje međusobne povezanosti mladih radiologa u Hrvatskoj. Sudjelovanjem u radu sekcije kroz redovite stručne sastanke članovi imaju priliku uvježbavati pripremu stručnih predavanja pod nadzorom svojih mentora te izlagati pred kolegama. Sudjelovanje na stručnim sastancima dodatno se honorira kroz bodovni sustav Hrvatske liječničke komore. Predavanja se održavaju jednom mjesečno u predavaonici Kliničkog zavoda za dijagostičku i intervencijsku radiologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koju je Sekciji ljubazno ustupila predstojnica, prof. dr.sc. Ranka Štern-Padovan, a prema potrebi i u drugim bolničkim ustanovama.

 

Jedan od ciljeva Sekcije je i omogućavanje što većeg sudjelovanja mladih radiologa na kongresima iz svih područja radiologije potičući njihovu znanstvenu aktivnost. U suradnji s organizatorima koji nam velikodušno omogućuju besplatne kotizacije, velik broj mladih radiologa već je dobio i iskoristio navedenu mogućnost.

 

Osim edukacije, Sekcija mladih radiologa omogućila je specijalizantima iz različitih centara da se međusobno upoznaju, druže i surađuju, čime se osnažuje struka te međusobni stručni i privatni kontakti.

 

Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u rad sekcije i veselimo se zajedničkom druženju.

 

 

Predsjednik Sekcije mladih radiologa

 

Dubravko Bajramović, dr. med.