SPECIJALIZANTI

Dragi specijalizanti radiologije,
za sve Vas koji se po prvi puta susrećete s radiologijom željela bih napomenuti nekoliko osnovnih pojmova o radiološkim društvima u nas i svijetu.

Hrvatsko društvo radiologa (HDR) osnovano je 1928.g. pod nazivom Društvo za rentgenologiju, a današnji naziv dobiva 1992.g. U sklopu HDR djeluje i Sekcija mladih radiologa koja okuplja specijalizante radiologije. Djelovanje sekcije prvenstveno je usmjereno na suradnju i obrazovanje mladih radiologa, a posebno živopisni su zajednički susreti Sekcije mladih radiologa koji se tradicionalno održavaju u Klinici za traumatologiju u Zagrebu.

European Society of Radiology (ESR, Europsko društvo radiologije) je organizacija koja se bavi promicanjem profesionalne, intelektualne i znanstvene aktivnosti u radiologiji u Europi. Društvo je osnovano 2005.g. spajanjem European Congress of Radiology (ECR) i European Association of Radiology (EAR). European Congress of Radiology (ECR) je godišnji sastanak ESR koji se održava u Beču početkom ožujka. Putem programa “Invest in the Youth” imate priliku na kongresu sudjelovati besplatno. U sklopu ESR djeluje i Radiology Trainees Forum (RTF) koji promiče i koordinira suradnju specijalizanata radiologije na europskoj razini. RTF nastoji unaprijediti obrazovanje, stručni razvoj i znanstvenu djelatnost mladih radiologa, kao i poticati programe razmjene specijalizanata te osnivanje nacionalnih organizacija specijalizanata radiologije. Svaka europska država zastupljena je u RTF s jednim nacionalnim predstavnikom. European School of Radiology (ESOR) je inicijativa ESR na području obrazovanja. Jedan od najvažnijih ciljeva ESOR je ujednačavanje radiološkog obrazovanja u Europi. ESOR djeluje putem gostujućih škola, seminara, stipendija, programa razmjene, a osigurano je i do 460 stipendija godišnje.
Više o ESR i RTF možete saznati u priloženoj prezentaciji ili na http://www.myesr.org/intro.php.
Radiological Society of North America (RSNA, Radiološko društvo Sjeverne Amerike) je profesionalno društvo koje teži izvrsnosti u skrbi za bolesnike poticanjem obrazovanja i istraživanja. Osnovano je 1915.g. pod nazivom The Western Roentgen Society, a današnji naziv nosi od 1919.g. RSNA organizira svake godine u Chicagu najveći radiološki kongres u svijetu. Besplatnim učlanjenjem u RSNA specijalizanti dobivaju niz pogodnosti koje, među ostalim, uključuju i besplatnu kotizaciju za kongres, besplatni pristup časopisima RadioGraphics i Radiology, razne stipendije za istraživanje i obrazovanje te niz nastavnih materijala dostupnih preko Interneta.
Više o RSNA možete saznati na http://www.rsna.org/About/index.cfm i http://www.rsna.org/Education/residents.cfm

 

Srdačan pozdrav,
Ana Šverko Peternac, predsjednik Sekcije mladih radiologa HDR
e-mail:ana.sverko@gmail.com